Techniek Experience

Van 19 maart tot en met 22 maart 2024 is het weer zover: de Techniek Experience in het Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent. Ruim 900 tweedejaars leerlingen voortgezet onderwijs uit Zeeuws-Vlaanderen doen mee. Dit jaar doen voor het eerst leerlingen van 2 praktijkonderwijsscholen en voortgezet speciaal onderwijs mee. 

Het is een initiatief van het Huis van de Techniek, in nauwe samenwerking met zo’n 40 Zeeuwse bedrijven, het Zeeuws-Vlaamse voorgezet onderwijs, Scalda, HZ University of Applied Sciences, University College Roosevelt en het Industrieel Museum Zeeland.  Jongeren zien en ervaren wat techniek te bieden heeft. Zodat ze hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen en een weloverwegen profielkeuze kunnen maken. 

Leren en ontdekken door doen 

In het Industrieel Museum Zeeland worden meerdere workshops gegeven door de verschillende bedrijven. De leerlingen maken kennis met verschillende sectoren in de techniek: procestechniek, maintenance, logistiek en maritiem, elektro- en installatietechniek en bouw(kunde). 

Leerlingen gaan onder andere aan de slag om een Elektrische huisinstallatie aan de praat te krijgen, met een VR-bril op een fabrieksterrein rond te kijken, logistieke vraagstukken op te lossen, met simulatoren een heftruck en havenkraan besturen, brug bouwen zonder spijkers, efficiënter maken van een proces, bouwproces in 3 stappen en het zelf maken en testen van lijm. Bij de Meet&Greet gaan leerling speeddaten met een bedrijf waarbij ze er achter komen dat techniek met alles verbonden is. 

Nieuw dit jaar is de workshop Metaal (voor vmbo leerlingen), waarin ze een lascomputer aan het werk zien en onder begeleiding zelf mogen lassen. 

Onderbouwde keuze 

Zeeland biedt volop kansen om te werken in de techniek. De deelnemers maken dit of volgend jaar hun profielkeuze, maar het is moeilijk kiezen voor iets waar je niks vanaf weet. Ook als leerlingen na de Techniek Experience weten dat ze niet voor techniek gaan kiezen is dat prima, elke onderbouwde keuze is beter dan een keuze op vooroordelen. 


Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en volg Campus Zeeland op de voet.

Aanmelden nieuwsbrief

Het laatste nieuws

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Innovatief (water-)onderwijs bij Scalda

Hoe krijg je jongeren zover dat ze begrijpen dat het belangrijk is om (kust)landschappen klimaatbestendig in te richten. Bijvoorbeeld door e

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Kennismakingsdag Delta Climate Center

Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center (DCC) in Vlissingen.

Subsidie voor innovatieve projecten

Subsidie voor innovatieve projecten

10 haalbaarheidsonderzoeken en demonstratieprojecten krijgen subsidie van de regeling Zeeland in Stroomversnelling.

Waterkerende landschappen

Waterkerende landschappen

"Klimaatadaptieve Waterkerende Landschappen” levert ideeën op voor een leefbare Oosterschelde en haar gemeenschappen.

Bekijk het archief